Press here for English. 

Lessen in 21st century skills

Jong leren netwerken is letterlijk een geschenk voor het leven en een echte 21th century skill. Zeker als je beseft dat nog altijd 8 van de 10 banen worden vergeven via het netwerk, ook als er vacatures worden gepubliceerd.
La Red heeft ook in het onderwijs veel ervaring met het opzetten en verzorgen van lessen in strategisch netwerken. In opdracht van de VO-raad ontwikkelden we het lespakket ‘de N-factor’, als onderdeel van het project Stimulering LOB. De lessen in het kader van de loopbaancompetentie ‘netwerken’ zijn geschikt voor elk leerjaar van het VMBO tot en met 6 VWO.

Het lespakket de N-factor

Het lespakket is sinds het najaar van 2014 digitaal beschikbaar voor mentoren en docenten. En die zijn er enthousiast mee aan de slag (zie Judith Cabollet, docente Nederlands in dit filmpje). Met de lessen van ‘de N-factor’ leren leerlingen strategisch netwerken, gericht op hoe zij anderen kunnen inzetten om (via-via) werk, een stageplaats of een vervolgopleiding te vinden. Mensen uit hun netwerk kunnen ook helpen bij profiel- of studiekeuze, door met leerlingen (en ouders) te praten over de benodigde kwaliteiten en motivatie. Het lespakket de N-factor is onderdeel van de loopbaanbox van de VO-raad.

De zeven lesbrieven van ‘de N-factor’ bevatten elk lesstof voor minimaal twee lesuren en zijn opgebouwd vanuit: het netwerk als infrastructuur, het netwerk als bron en netwerken als werkwoord. Zo leren de leerlingen zowel de vaardigheid ‘netwerken’ én hun netwerk strategisch te verkennen, ontwikkelen en benutten. Alle lesbrieven omvatten een leerlingenversie, een docentenversie met theorie en tips en een ‘bibliotheek’ van filmpjes en interessante links. Ook hebben we een netwerktest beschikbaar gemaakt voor leerlingen: De Netwerkthermometer. Deze test helpt leerlingen na te denken over hun eigen netwerk en netwerkgedrag.

Essentiële vaardigheid voor werk, studie en geluk

Miriam Notten, adviseur sociaalkapitaalmanagement bij La Red: “Scholieren kennen hun familie, vrienden en collega’s van hun bijbaantje. Voornamelijk mensen die op henzelf lijken qua levensstijl, voorkeuren en interesses. Je netwerk wordt – terwijl je ouder wordt – vanzelf groter, maar niet vanzelf meer divers.
Wij leren in deze lesbrieven de jongeren onder meer een netwerk op te bouwen met daarin ook mensen die juist van ze verschillen en die ze niet zo goed kennen. Dat biedt meer kansen voor hulp en toegang tot nieuwe werelden en anderen die jij niet kent.
Dat maakt de loopbaancompetentie ‘netwerken’ zo belangrijk. Wij willen jonge mensen leren dat en hoe ze via hun sociaal kapitaal (de hulp die ze mogen verwachten in hun netwerk) van wens naar werkelijkheid kunnen komen. Of hun netwerk de contacten bevat die ze kunnen en willen helpen met de (studie)loopbaan, hoe hun netwerk te onderhouden en uit te breiden en of ze zelf iets kunnen betekenen voor anderen in hun netwerk.”Lesbrieven feestje N-factor zaalopname 2 12 sept 2014

Decanen ontvangen lespakket enthousiast

Schooldecaan Jeroen Meijer, voorzitter van de Vereniging van Schooldecanen en Loopbaanbegeleiders (VvSL) nam, samen met zijn collega van de NVS-NVL, het lespakket in ontvangst van VO-raad: “Het is belangrijk dat de leerlingen de durf ontwikkelen om hun netwerk gericht uit te breiden met mensen waar ze anders niet zomaar op zouden afstappen. Met deze lessen is daar geen ontkomen meer aan! Zo zullen ze ontdekken wie voor hen belangrijk is om te leren kennen.

la red lesbrieven N-factor decanen nemen in ontvangst
We gaan dit lespakket actief promoten onder onze schooldecanen. Het is een omvangrijk pakket met veel goede oefeningen. Het is breed inzetbaar en ik ga zeker op mijn eigen school, het Atheneum College Hageveld in Heemstede, goed bekijken hoe we het kunnen inpassen in onze lessen. Met dit lespakket hebben we echt iets liggen waarmee onze leerlingen hun competentie ‘netwerkvaardigheid’ goed kunnen ontwikkelen, zeker door de handige docentenhandleiding bij elke les.”

Links

De lesbrieven zijn hieronder te downloaden:

Toelichting: Het belang van netwerkleren  voor loopbaanleren

Lesbrieven

Netwerktest

De Netwerkthermometer