Weet jij al naar welke (netwerk) bijeenkomst je wel en niet gaat? Zo`n bijeenkomst is een mooi moment om nieuwe relaties op te bouwen en bestaande relaties te versterken. Jouw sociale investeringen die uiteindelijk leiden tot relaties die passen bij jouw doelen.
We geven je graag een aantal tips om ervoor te zorgen dat jij deze waardevolle momenten zo goed mogelijk benut en met een plezierig en voldaan gevoel naar huis gaat!
De voorbereidingen voor de (netwerk) bijeenkomsten
Tip 1. Vraag of je een introducé mee mag nemen
Wanneer je samen met een collega, relatie of klant naar een bijeenkomst gaat, biedt dit veel voordelen:
- Je investeert in de relatie.
- Het biedt een mooie opening om op iemand af te stappen. Je kunt tenslotte iemand voorstellen.
- Je kunt gebruik maken van elkaars kwaliteiten. Misschien ben jij een goede prater, terwijl de ander juist een goede luisteraar is.
- Je kunt na afloop samen reflecteren.
Tip 2. Vraag de deelnemerslijst op
Door je goed voor te bereiden haal je alles eruit wat voor jou belangrijk is.
Tip 3. Maak een netwerkverlanglijstje
De deelnemerslijst gebruik je voor het maken van een netwerkverlanglijstje. Bepaal wie je graag wilt ontmoeten en wat je met diegene wilt bespreken.
Tip 4. Bereid je eigen verhaal voor
Waar houd je je mee bezig? Welke problemen kun je daarmee oplossen? Waar ben je naar op zoek? Het verwoorden van een goed en bondig verhaal is lastig en het heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen.
Oefen, varieer en vraag om feedback!
Hetzelfde doe je bij de mensen die je ontmoet. Vraag door wanneer je het verhaal van de ander niet begrijpt. Dit geeft waardevolle input. Zeker als het over elkaars beroepsinhoud gaat is onkunde echt geen schande.
Tijdens de bijeenkomst
Tip 5. Wees op tijd
Ook de inlooptijd is relatietijd. Je hebt in ieder geval de tijd om uitgebreid met de gastheer/gastvrouw te praten.
Tip 6. Vraag de gastheer/gastvrouw om hulp
Laat je voorstellen aan de personen die op jouw netwerkverlanglijstje (tip 3) staan.
Tip 7. Observeer
Is er geen gastheer/gastvrouw of is het heel druk bij de ontvangst? Observeer dan rustig de bijeenkomst en bepaal waar je aansluit. Let hierbij op de afstand en positie die mensen tot elkaar hebben. Maak oogcontact en sluit aan.
Tip 8. Zoek naar iets gemeenschappelijks
Wat vond je van de spreker? Hoe ben je hier terecht gekomen? Wat is je binding met het thema van deze bijeenkomst? Werkzaam zijn in dezelfde branche en een recent nieuwswaardig gebeurtenis aanhalen werkt ook goed. Mijn favoriete vraag is: Wat is jouw favoriete zeezoogdier? Staat de op je wensenlijstje? Dan wordt dat jouw aanknopingspunt voor het gesprek.
Tip 9. Maak je wensen kenbaar en luister naar die van een ander
Wees nieuwsgierig en geïnteresseerd. Wij weten als geen ander dat netwerkend werken werkt.
Tip 10. Verander af en toe van gesprekspartner
Maar doe dit wel in stijl. Vaste zinnen om een gesprek te beëindigen zijn: “Als ik je nog ergens mee kan helpen, moet je het zeggen”. Als je je goed voorbereid hebt, heb je hier een goed antwoord op (tip 3. Netwerkverlanglijstje). Veel gesprekken kennen een natuurlijk, gevoelsmatig einde. Een goede manier om een gesprek te beëindigen is door je gesprekspartner aan een andere bezoeker voor te stellen. Het gemakkelijkste is iemand die je zelf kent en nog van plan was te spreken. De gouden regel is: Laat je gesprekspartner nooit alleen achter! Voorstellen om samen iets te drinken te halen kan altijd. Onderweg naar de bar ontstaan vast en zeker mogelijkheden voor nieuwe ontmoetingen.
Tip 11. Geef je visitekaartje
Je visitekaartje geef je weg als bekroning van het gesprek. Het is een uitnodiging om het contact verder te onderhouden.
Na afloop van de bijeenkomst
Tip 12. Verwerk je opbrengsten
Wie heb je gesproken en waarover? Wat voor acties heb je toegezegd? Voer deze acties zo snel mogelijk uit. Dat geeft vertrouwen!
Tip 13. Besluit in welke personen je wel en niet gaat investeren
Zorg ervoor dat je jouw sociaal kapitaal ontwikkelt in de richting die past bij jouw doelen. In ons hart is plaats voor iedereen. Maar helaas heeft onze agenda heeft maar plaats voor een beperkt aantal.
Wat een leuke, verfrissende en waardevolle tips om zo bij elkaar te hebben. Top!
Dank je wel Edo! Op naar de volgende!
Ben het helemaal met Edo eens. Vooral het vooraf oefenen zou voor mij prima werken. Dan voel ik me waarschijnlijk een stuk relaxter. En iemand aan het einde van een gesprek aan iemand anders voorstellen of voorstellen om even iets te drinken te gaan halen is een hele vriendelijke manier om af te sluiten. Dank voor de tips en ook vandaag een fijne Kerstdag.
Ha Belinda,
Ook jij bedankt voor je waardevolle reactie. Blijf je pitch vooral oefenen en toetsen bij anderen, om ervoor te zorgen dat jij onthouden wordt zoals je wilt!
Met een hartelijke groet van,
Chiemke Sla
Samen gaan met een introducee is echt een waardevolle verrijking, ik doe het nu sinds een half jaar en het maakt het inderdaad leuke, waardevoller. Liefst nog met carpoolen zodat je bent bijgepraat als je aankomt! Verder kom ik ook nog steeds organisaties tegen die geen deelnemerslijst verschaffen dus dat check ik altijd even voordat ik me definitief aanmeld. Geen deelnemerslijst, dan ga ik niet.
Ha Marga,
Dank voor je waardevolle reactie! Goed om te horen dat je meer plezier uit de netwerkbijeenkomsten haalt als je samen met iemand gaat én altijd checkt of er een deelnemerslijst is. Een goede voorbereiding is het halve werk! Blijf je ervaringen en tips vooral met ons delen.
Met een hartelijke groet van,
Chiemke Sla